Hoppa över navigation

I veckan har tre av sex rådslagsrapporter (s) presenterats:

– Vi vill att en modern svensk säkerhetspolitik ska bygga på fem pelare, ett militärt alliansfritt Sverige, ett ökat nordiskt samarbete, en aktiv Östersjöpolitik, ett stärkt Europasamarbete och ett starkare FN. Det sa Jan Eliasson, ordförande i rådslag om världen, när förslaget till ny säkerhetspolitik presenterades. 

Medan det slås fast och argumenteras för att ett bärande fundament i framtidens (s)äkerhetspolitik är ett alliansfritt Sverige, och dörren därmed kan anses vara stängd för medlemskap i Nato, är den samtidigt vag på andra områden. 

Broderskapsrörelsens ordförande är kritisk. Peter Weiderud befarar att rådslagets resonemang sänker tröskeln för militär våldanvändning:

– Den förändring som rådslaget föreslår talar om alternativa mandatgivare, utan att ange vilka. Det kan öppna för tolkningar där USA kan legitimera sitt angrepp på Irak och Ryssland sitt agerande i Georgien.

– Formuleringen riskerar att öppna för stormaktspolitik och sänker tröskeln till militär våldsanvändning. Att starta krig, som detta ytterst handlar om, måste förbli säkerhetsrådets ansvar, annars riskerar vi en värld präglad av den starkes rätt snarare än folkrätt. 

– Det är positivt att rapporten resonerar kring den nödsituation som uppstår om FN:s säkerhetsråd skulle vara blockerat vid en humanitär katastrof. Det finns lägen då nöd måste gå före rätt, men det måste ske på ett sätt som stärker den internationella rättordningen och inte underminerar den.

Professorn i statsvetenskap, tillika broderskaparen Ulf Bjereld är ännu mer oförblommerad i sin blogg:

”Så här står det: Vid extrema nödsituationer och där säkerhetsrådet är blockerat kan därför annat mandat i enlighet med FN-stadgans principer ge stöd till en fredsbevarande insats.

Smaka på den! Jag är säker på att ingen annan enskild formulering i de båda rapporterna har utformats med en sådan omsorg som just denna. Ändå är den ett misslyckande, och jag är uppriktigt besviken”.

Och Ulf Bjereld uppmanar till debatt:

”Det är viktigt att alla goda krafter hjälps åt i arbetet att sprida insikt om formuleringens problem i god tid inför kongressen 2009.”

Härmed ansluter vi oss till de goda krafterna! Här kan du läsa senaste nytt om (s)-rådslag Vår värld – internationell solidaritet, diskutera rådslagsmaterialet och kontakta medlemmarna i rådslagsgruppen.

Läs de fullständiga rapporterna – ”En modern säkerhetspolitik” och ”Mänskliga rättigheter och folkrätt”

Anders Davidson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: