Hoppa över navigation

Ove Bring, professor i folkrätt, konstaterar i sin nya bok ”Neutralitetens uppgång och fall” att neutraliteten är död och att alliansfriheten bara är ett tomt skal enbart syftande till att hålla Sverige utanför Nato.

Steg för steg har Sverige närmat sig Nato. De flesta politikerna är dock tysta om dessa förändringar som smugit sig på folket. Som exempel kan nämnas att Sverige varje år deltar i 10-15 Nato-övningar och vi är vidare det land utanför Nato som bidrar med störst trupp.

Varför denna ansträngning när vi ändå inte vill vara med?

Sverige är helt enkelt bäst i klassen bland Natos icke-medlemmar och förbindelserna blir allt intimare. En utveckling som knappast kommer att avta.

Min uppfattning är att denna utveckling är helt riktig, men vi måste tala klarspråk om detta närmande och dess effekter på alliansfriheten.

Neutraliten och alliansfriheten har spelat ut sin roll. Sverige är ju i praktiken varken neutral eller alliansfria. Vi bidrar ju och stöder redan militära fredsoperationer runtom i världen, bland annat under Nato-befäl.

Det svenska närmandet ska ses mot bakgrund av Natos utveckling till ”att bli en effektiv fredsframtvingande organisation med hela världen som verkningsfält” (Barbro Hedvall i DN Kulturbilagan 080402).

En positiv utveckling som på sikt kan leda till att de regionala aktörernas möjlighet att agera för att förhindra och stoppa brott mot de mänskliga rättigheterna och folkmord stärks. Något som måste glädja alla oss som anser att nationsgränser inte får förhindra humanitära interventioner för att förhindra mänskligt lidande.

Vi ser ju hur FN:s möjlighet att agera gång efter annan förhindras genom stormakternas agerande. Exempel: Darfur, Rwanda och Srebrenica.

Syftet med att stärka de regionala aktörernas möjlighet att agera är att värna vår gemensamma säkerhet och förhindra konflikter, folkmord, terrorism och inte minst att förhindra stater från att falla sönder och samman.

Sverige står snart ensamt utanför Nato-samarbetet i Europa. Det är ju pinsamt!

Vad får det för konsekvenser för vårt anseende och vår möjlighet att påverka och göra vår röst hörd i världen?

För mig handlar det om inflytande, makt, delaktighet och att värna vår gemensamma säkerhet och bidra till fred och säkerhet.

Mikael Abramsson: blogg:s-info.se/abramsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: