Hoppa över navigation

En sak är säker, en ny tid kräver nya lösningar. Så dräpande avslutar centerns ungdomsförbunds ordförande sitt inlägg i dagens Sydsvenskan: Utred Natomedlemskap.

Magnus Andersson vill begrava ”det partipolitiska skyttegravskriget i Natofrågan” för att sakligt se över för- och nackdelar med medlemskapet. Gott så. Han skriver att 

”försvaret måste få resurser som motsvarar förväntningarna på försvaret.”

Vilka förväntningar – och vems förväntningar?

”Det invasionsförsvar vi hade är inte lösningen på de utmaningar som vi står inför.

Framtidens försvarsmakt bör i första hand stå rustad för internationella insatser, för att försvara mänskliga rättigheter, för att stoppa krig och för att bidra till ett liv i fred och säkerhet för människor världen över. Tiden då vi försvarade kvadratmeter har övergått i en tid då det är fundamentala mänskliga värden som behöver skyddas.”

Om nu den utmaning vi står inför är att försvara mänskliga rättigheter i t ex Afghanistan, så kanske det inte görs bäst i militärt samarbete med Nato eller med militära medel över huvud taget.

Också i en ny tid kanske svensk militär främst ska verka för att freda Sverige. Också i en ny tid kanske svensk militär ska delta i internationella operationer endast med tydligt FN-mandat i traditionella fredsbevarande uppdrag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: