Hoppa över navigation

”Från midjan och neråt är kvinnan mannens egendom.”

En domare i Kandahar till Amnestys rapportör.

Varje dag riskerar afghanska kvinnor att föras bort under vapenhot, våldtas, utnyttjas som bytesvaror i tvister, i skulduppgörelser, tvingas in i äktenskap.

Fattiga familjer tvingas gifta bort familjens döttrar för hemgiftens skull. En mor berättar för Amnesty hennes dotter giftes bort när hon var nio år eftersom hennes far ”inte hade något val. Vi är mycket fattiga och vi erbjöds 1000 lakh Afghanis för henne.”

Alla vet hur kvinnan hade det under talibanerna. Alla vet att flickors möjlighet att gå i skolan hotas av talibanerna. Många tror att vi sänt soldater till Afghanistan för att reda upp det här och att försvara kvinnornas rättigheter. Mot talibanerna.

Men Amnesty kräver av den afghanska regimens: att offentligt och villkorslöst fördöma allt våld mot kvinnor och flickor, även inom familjen. att motarbeta traditioner och sedvänjor som resulterar i diskriminering av kvinnor. att inte använda seder, traditioner och religiösa uppfattningar som en ursäkt för att inskränka kvinnors rättigheter. att fortsätta att reformera rättssystemet, utbilda polis och personal inom rättssystemet.

Amnesty skriver att ”Våldet mot kvinnor är allmänt accepterat i samhället och hanteras inte på allvar av landets regering eller domstolsväsende.”

Sedan 2004 gäller en ny konstitution i Afghanistan. Den garanterar män och kvinnors likhet inför lagen. Den säkerställer en minimirepresentation av kvinnor i parlamentet.

Det finns ett departement för kvinnors rättigheter som i fjol tog fram fram en handlingsplan för kvinnors rättigheter. Planen ska stärka tillämpningen av existerande lagar. Men rättssystemet är bristfälligt och lagstiftningen diskriminerande.

Brottsbalken saknar bestämmelser om våld mot kvinnor. Att få skilsmässa är mycket svårt. Det finns ingen entydig definition av våldtäkt. Bland annat krävs fyra vittnen och en kvinna som saknar vittnen kan dömas för hor. En kvinna som lämnar en våldsam man kan dömas för ”rymning”, ett brott som inte finns…

Kanske kan debatten om våra insatser i Afghanistan hyfsas något. Anders Davidson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: